Kategorier
Hem

Hej och välkommen!

Vem är jag?

Jag arbetar som lärare på en F-5 skola i södra Sverige. På fritiden sysselsätter jag mig gärna genom att teckna, måla, skogsbada, umgås med vänner och familj samt laga mat.

Jag som skriver denna blogg går förnärvarande min andra termin i kursen ”Bild för lärare” på Malmö Universitet. Vi har fått i uppgift att skapa en egen digital portfolio i form av en blogg i WordPress och i temat Twenty Twenty som är kopplad till kursen. Min tanke med bloggen är att du som läsare ska få ta del av mitt undersökande arbete och mina tankar genom terminens gång, samt lite annat smått och gott längs med vägen.

Kategorier
Blogginlägg

Några av filmerna…

Moonkiller
Jompan & Majabaja
Among mystery
J & A
Kategorier
Blogginlägg

Äntligen var det dags för mina elever i åk 3, 4 och 5 att få prova på att filma sina olika arbeten med hjälp av Stop Motion och sedan redigera det i iMovie! Wow! Jag vet inte vem som uppskattat det mest… jag eller barnen…:) Roligt har vi iallafall.

Nedan följer några smakprov från veckans elevarbeten. Jag har startat en youtubekanal kopplad till bildlektionerna, där vi ska lägga in filmerna på fredag. Eleverna är väldigt glada och förväntansfulla över det. Kul!

De olika årskurserna fick olika utgångslägen och uppgifter. Gemensamt var dock att de skulle använda sig av apparna ”Stop Motion” och ”iMovie”.
”Among Us” temat är populärt i åk 4 just nu… 😉

Det lades till både musik, ljudeffekter, text och i vissa fall var det även några som förställde sina röster som fick bli de olika gubbarnas röster…

Kategorier
Blogginlägg

Hejdå 2020 och välkommen 2021

Hejdå och tack 2020 för fler lärdomar i livets ryggsäck. Jag är så oerhört glad över att jag valde att vidareutbilda mig inom bildyrket. Under året har jag fått oändligt många nya infallsvinklar och kunskaper i ämnet Bild och fått möjlighet att problematisera de didaktiska frågeställningarna VAD -HUR – VEM och VARFÖR kopplat till kursen. Jag har deltagit på lärorika seminarier, blivit introducerad olika digitala verktyg så som bildprogram för film, foto och redigering, läst intressant kurslitteratur med mera. Jag har provat flertalet övningar (dock anpassat till det åldersspår jag undervisar) utifrån de övningar vi själva fick ta del av på universitetet från början av 2020 fram till dags datum. Nu till våren 2021, har jag planerat in att årskurserna 3-5 ska få arbeta digitalt, precis som vi har gjort under den senaste terminen. Eleverna ska få i uppgift att skapa, dokumentera och fotografera, filma och redigera i olika appar och program som t. ex Stop Motion, iMovie.

Under mitt eget undersökande arbete av digitala medier, har jag insett vikten av det egna undersökandet, men även hur viktigt det är att få bra och vägledande exempel, både vid uppstart och under arbetes gång för lättare förstå hur viktig strukturen är och att inte riskera att fastna under processens gång.

Tips på blogg att följa för fler tips till sitt eget bloggande. Hittade den först bara för några veckor sedan, men bättre sent än aldrig och kan det inspirera och hjälpa någon annan är det ju alltid bra 🙂

Här nedan klickar du dig vidare till bloggen ”Underbaraclara” som kanske kan vara till hjälp när du startar upp en blogg eller som annan värdefull hjälp på vägen!

Jag börjar och slutar kursen med prata om bloggen som varit vårt digitala verktyg till vår processdagboksskrivande. Jag har navigerat runt i såväl datorn som i mobilen. Det jag har kommit fram till är att båda fungerar bra men att kortare och enklare inlägg görs lätt från mobilen medan större inlägg och hämtning av olika filer görs med fördel från datorn. Dokumentation i form av bilder, skisser och anteckningar måste göras kontinuerligt för ett flow och för att kunna återge det man sett, undersökt och upplevs på bästa sätt. Det kooperativa lärandet, att vi delar upplevelser från seminarier, elevers och vårt eget undersökande arbete etc med varandra.

Terminen har inneburit otaliga ”träffar” via zoom, meet och messenger. Visst jag har saknat att vi inte har kunnat ses irl men å andra sidan så har det fungerat förvånansvärt bra att ”ses” digitalt. Jag skulle vilja rikta ett stort tack till alla kursdeltagare som delat med sig av sina undersökande arbeten, tankar och idéer under terminens gång och ett extra stort tack UmberArt och Belissimabild för ovärderlig feedback, inspiration och för ett gott och väldigt kul samarbete!

Dags för avslutning av kursen. Vi samlas för att ge kamratrespons på varandras bloggar.

Så berikande och kul föregående läsår har varit och tänk så mycket jag lärt mig! Tack till våra kursledare för intressanta och lärorika seminarier och uppgifter! Jag ser fram emot att få utforska de digitala verktygen vidare tillsammans med eleverna nu. Hej och välkommen 2021!

Avslutar terminens blogginlägg med en avslutning gjord i Stop Motion. Hepp!

Önskar alla ett fint och friskt 2021!

Tack för mig!

Kategorier
Blogginlägg

v. 1 Avslutning av kurs och blogg.

Bilden längst ner till höger visar en mailkonversation jag hade med Lilibeth Cuenca Rasmussen gällande hennes konst och om det var ok att jag använde någon av hennes bilder på min blogg. Jag ville så gärna lägga in något från hennes utställning ””Being human being” , då både den och ”inbetweeness” inspirerat mig i mitt undersökande arbete utifrån hennes olika verk. Det gick fint att använda bilderna, bara jag skrev att de var hennes och även vem som fotograferat, kul! Här är det fotocred. Frida Gregersen.

Många timmars rapportskrivning gjordes i Google drive så att vi alla tre kunde gå in och ändra och skriva i ett gemensamt dokument.

Det börjar lida mot sitt slut som sagt och denna vecka har vi inlämning av vår rapport gällande vårt samarbete och mediepedagogiska projekt utifrån visuell konst. Även bloggen ska avrundas efter ett gemensamt 90% seminarium, där vi har varit inne och tittat på våra kurskamraters bloggar och sedan blivit tilldelade att ge respons på en enskild kurskamrats blogg. Lärorikt och väldigt kul. Bloggandet ÄR spännande, men jag vet fortfarande inte riktigt om det är min ”grej”…

Jag har åtminstone fått en betydligt större förståelse, lärt mig hur det fungerar och hur man navigerar runt och använder de flesta verktyg här inne.

Bildcollaget ovan visar bara på en bråkdel av det vi gått igenom under kursen, allt från bedömning, till konsthistoria, till olika digitala verktyg, ja listan kan bli hur lång som helst…

Mer om det i mitt sista inlägg för kursen.

Kategorier
Blogginlägg

V.53 När det är dags att knyta ihop säcken.

Jodå, nog känner man sig så här just nu…

Tack ”broderauttexten”, för att du sätter ord på ännu en känsla!

https://www.instagram.com/broderauttexten/

Vid kursstart fick vi i uppgift att skapa en blogg som skulle fungera som en sorts digital portfolio. Vi skulle skapa en anonym blogg, men jag ville ändå att den skulle vara lite personlig utan att för den delen vara privat.

Jag hoppas att du har fått en bild av kursen och hur mitt arbete sett ut under den senaste tiden.

De två sista veckornas arbete kommer att ligga som en avslutning/ sammanfattning, vilket kommer att innehålla allt från reflektioner kring kursen, dess processer samt slutliga rapport.

Tack för att du har tittat.

Välkommen åter…

/ Maygreens

Kategorier
Blogginlägg

V.52 En liten paus…

En välbehövlig ledighet efter en tuff höst och vinter.

Egentligen ville jag lagt in två ”Stop Motion” filmer här, dels på när vi bakade pepparkakshus och ett annat från ett julpyssel vi gjorde här hemma av gamla böcker. Tyvärr har jag inte lyckats föra över det, då det envisades att sparas i MOV, så jag lägger bilder här så länge och hoppas att jag ska kunna lösa det under den sista tiden som är kvar på kursen…

Uppdatering: Tidigare låg det screenshots här på båda filmerna, men nu sparade jag om dem, så att de ligger som GIF filer. Nu fungerar det, tjoho!

Vi bakade pepparkakshus vilket jag och sonen förevigade med hjälp av en ”Stop Motion” film.
Här filmade jag från början till slut, när jag förberedde ett julpyssel till skolan.

Jag kontaktade Gisela som är upphovsmakaren till ”but” som står för ”Brodera ut texten”. Hon har så många fantastiska citat och jag blir alltid lika full i skratt när jag läser dem, så ”spot on”! Hon gav mig tillåtelse att använda hennes citat, så länge jag angav hennes konto som källa. In och följ, om du inte redan gör det!

https://www.instagram.com/broderauttexten/

Jag gör mitt bästa just nu…

GOD JUL OCH GOTT NYTT FRISKT 2021 –

Foto av Brett Sayles pu00e5 Pexels.com
Kategorier
Blogginlägg

V.51 Uppgift konsthistoria/ samtidskonst

Vi fick i uppgift att formulera och genomföra en uppgift och ett arbete med inspiration från en, alternativt två konstnärer som vi fick tilldelat oss av vår kursledare. Jag fick tilldelat mig konstnärerna Pia Rönicke och Lilibeth Cuenca Rasmussen och efter att jag sökt upp dem på nätet och gått igenom olika utställningar och arbeten som de gjort, föll valet på den sistnämnda.

Avtryck – Uttryck – Intryck

”It is the things between the cracks that I think are interesting to work with” Lilibeth Cuenca Rasmussen

Lilibeth Cuenca Rasmussen – En expressionist, javisst!

Foto av Elviss Railijs Bitu0101ns pu00e5 Pexels.com

Att göra avtryck…

Jag valde att genomföra ett undersökande arbete med avtryck i olika former. Vi gör alla ständigt olika slags avtryck genom livet, precis som livet själv gör avtryck i oss, vilket är en spännande tanke tycker jag. Världen omkring oss är fylld av mönster och linjer och på detta sätt bildas naturliga tryck och mönster. Ett kul och enkelt sätt att arbeta på i olika åldrar.

Från vänster till höger.

Pekfinger, tumme och fötter.

Material – Dukar i olika storlek samt akrylfärg.

”I work with my body´s contact with various materials”

Lilibeth Cuenca Rasmussen

Jag fångades av Lilibeth Cuenca Rasmussens olika sätt att arbeta och uttrycka sig. Jag tycker att hon är en spännande, färgstark och utmanande konstnär som arbetar väldigt brett och med olika slags uttrycksformer.

En av hennes utställningar kallar hon för ”Inbetweeness” där hon arbetar med två olika sorters lera, blålera och rödlera.

Jag redovisade min pedagogiska planering, lektionsplanering, elevernas delaktighet samt mål och utvärdering etc under en lektion den 24 november. Här ser ni ett smakprov på hur en uppgiftsbeskrivning skulle kunna se ut för en åk 4-5 i ämnet Bild, kopplat till en uppgift som ovanstående.

Uppgiftsbeskrivning

Genomför en uppgift med inspiration från en slumpmässigt utvald konstnär. Koppla ditt arbete till konstnären, hens val av arbetssätt, teknik och material pch beskriv sedan hur du har gått tillväga och varför.

Håll en kort bildanalys:

1.Vad visar bilden/ verket? (föremål, händelser, människor etc.)

2.Hur är bilden/ verket uppbyggd? (färger, former, perspektiv, ljus)

3.Vad får du för känslor när du betraktar den?

4.Vilka associationer får du när du ser på bilden?

Presentera därefter verket/ verken tillsammans med en kort Stop Motion film som visar hela eller delar av processen.

Hur har ni gått tillväga och varför?

Skriv en utvärdering/ reflektion i din egen processdagbok.

Här bygger den formativa bedömningen på elevens samarbetsförmåga, delaktighet och inte minst sitt undersökande arbetssätt kring digitala medier och verktyg. Eleverna använder sina processdagböcker, i slutet av varje lektion, för att skriva ner och skissa, för att på så sätt visa sin egen process och sina egna tankar längs processens gång. Även Ipad kommer de att ha tillgång till under arbetet för att kunna filma och arbeta i Stop Motion.

En summativ bedömning görs som vanligt allra sist, efter att arbetet är avslutat.

Kategorier
Blogginlägg

V.50 Visual Art – Ett mediepedagogiskt projekt

Projektet innebär att eleverna ska med hjälp av olika digitala medier, skapa en kortare film för att på så sätt berätta och synliggöra vad de arbetat med och lärt sig under terminens bildundervisning.

I boken Introduktion till filmpedagogik – vita duken som svarta tavlan står det att läsa om bl.a. animation och film samt vinsterna med att låta eleverna därigenom ”utveckla sin begrepps – och språkförståelse, kommunikativa kompetens, emotionella och kroppsliga kunskap om sig själva och världen” Sanne Bech Holmgaard & Aase Holmgaard (s.95)

Elevers arbete med att själva göra film har en stor pedagogisk potential genom att stödja dem i att bli aktiva gruppdeltagare.

Sanne Bech Holmgaard & Aase Holmgaard. (sid.95)
”Kreativt kaos”. Elevernas egenvalda uppstart på ett nytt gemensamt projekt kring visuell konst i bildundervisningen.
Nedan ser du en elev som filmar och fotograferar olika ”Master studies” och andra verk som eleverna gjort, vilka sitter uppsatta på väggarna i deras bildsal.
Under kursens gång har vi diskuterat om elevernas digitala parallella verklighet, som egentligen inte alls bör kännetecknas så, utan snarare att detta faktiskt ÄR deras verklighet…
En klasskamrats bildskapande dokumenteras med hjälp av ”Stop Motion” som en del i deras uppstart inför projektet.
Här ovan syns en så kallad ”Hommage”, med andra ord en hyllning av konstnären Katsushika Hokusais verk ”Under vågen utanför Kanagawa”.

Elevernas digitala kompetens tillgodoses i projektet då eleverna här, ges möjlighet att undersöka olika uttrycksformer och på så sätt arbeta multimodalt. Elevernas kunskapande blir på så sätt synligt när det sätts i en annan kontext och vi pedagoger ger dem förutsättningar att utöka sin digitala kompetens.

Vårt förenklade körschema inför redovisningen.

Olyckligt nog strulade ljudet helt plötsligt! Jag fick prova olika lösningar och tillslut fick jag logga in på nytt och visa vår film från mobilen istället. Konstigt då allt hade fungerat så bra tidigare när vi gått igenom allt och jag hade provat det. Jag känner så klart extra ansvar när vi dessutom har ett grupparbete och det tror jag inte att jag är ensam om. Jag får helt enkelt välja att se det som hände från den positiva sidan att ”det är genom misslyckanden vi lär oss nya saker”…

Tankar kring projektet:

Att planera och genomföra projektet har varit mycket utmanande, då vi befinner oss mitt i en rådande pandemi, där förutsättningarna för ett samarbete lärare och elev samt grupparbete mellan elever begränsas. Uppstarten löste sig fin och ungdomarna kickade igång uppgiften på ett inspirerande och kul sätt. Vi pedagoger hade ett fint samarbete sinsemellan med att dela upp hur vi skulle gå tillväga och vem som skulle göra vad samt löste det praktiska med teknik, verktyg, dokumentation etc. på ett oerhört smidigt sätt, trots att en av oss ej kunde närvara fysiskt på plats, på grund av särskilda omständigheter. Vad som även är värt att nämnas, är att högstadiet övergick till digital undervisning i slutet av 2020 efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheterna, vilket även det har påverkat resultatet, då projektet tyvärr inte kunde avslutas…

Mer om detta efter att vi lämnat in vår rapport. så fortsättning följer med andra ord.

Kategorier
Blogginlägg

V.49 Mediepedagogiskt samarbete

Jag skulle så gärna vilja lägga in en bild här på oss och hur vi har ”träffats” genom olika digitala kanaler, men eftersom bloggen ska vara anonym så kan jag tyvärr inte göra det…

Vi träffas över Face-Time, Messenger och zoom, jag och mina två kurskollegor som jag gör projektet tillsammans med. I slutet på förra veckan träffade vi de elever som fått förfrågan om att hjälpa oss med vårt undersökande arbete. Det var spännande att se hur de tog till sig uppgiften och vad de valde att ta med i sin egen film, samt hur de sedan valde att gå tillväga, innanför de ramar som de fått. Vilken stor och fin bildsal vår kurskollega har tillgång till på sitt arbete, så kul och inspirerande att besöka!

Efter förra veckans projektarbete på vår kurskollegas skola, samlade vi ihop vårt material av anteckningar, filmer, foton och funderingar, kring vad vi upplevt. Vi har nu lagt upp en plan för ytterligare en träff innan jul, där vi ska möta eleverna igen, för ett fortsatt arbete framåt. Det ska bli spännande! Det material vi redovisar nästa vecka, kommer dock att baseras på elevernas uppstart och så får vi helt enkelt återkomma vid ett senare tillfälle med resten.

Vi gör just nu upp en plan för hur vi ska redovisa vårt material och har bestämt oss för ett körschema innehållande en ”stop motion” film och en Power Point, som vi berättar vår och elevernas process utifrån.

Kategorier
Blogginlägg

v.48 Elevexempel och bedömning

Denna vecka hade vi redovisning kring vår uppgift konsthistoria/samtidskonst kopplat till bedömning. Vi delgav varandra våra funderingar, lektionsplaneringar, uppgiftsbeskrivningar etc. utifrån uppgiften vi fått tidigare. Spännande och intressant som alltid att ta del av varandras arbeten. Det fina med detta är att vi kan dela med oss till varandra, hur vi har tänkt och sedan hur det gick. Gick det bra eller inte, varför eller varför inte och vi diskuterar de prövningar vi ställts inför och lär av varandra. Redovisningar av elevexempel gjorde jag vid detta tillfälle, redovisningen av konstnären jag blev tilldelad och tillhörande process kan du läsa i ett senare inlägg.

Under tisdagens lektion fick vi även i uppgift att ta med exempel på olika elevuppgifter då vi även skulle diskutera bedömning. Vi hann dock inte allt då tiden blev knapp, så jag lägger några av mina egna elevexempel här.

Van Gogh, Kandinsky, proportioner, bildanalys och lite annat smått och gott…

Skiss av en elev i sin i processdagbok av Banksys verk ”Balloon girl”

Nedan syns en processdagboksanteckning av ett annat verk vid namn ”Flower Thrower” från samma konstnär.

.

1, Blomma. Han villa kasta en blomma. Det är en kille.

2.Grå. Rektangel. Triangel.

3. Sorglig. spännande. Att han inte bryr sig så mycket om kärlek.

Testar något nytt här och ser hur det blir…

Till vänster ser du exempel på vad en elev skrev efter uppstarten av ”Abstrakt konst” – vi lär oss om konstnären Wassily Kandinsky. Kort och koncist, ja, men kunde eleven utvecklat sin text, ja absolut! Han kunde exempelvis skrivit mer om sin egen process och hur han gjorde sina val av färger, komposition etc. Till elevens försvar, så använder samtliga elever processdagböcker för första gången fro. m. denna termin och jag som lärare har insett vikten av att vara ännu tydligare i mina instruktioner och förväntningar över vad som gäller i dokumenterandet i processdagböckerna. Detta för att kunna ge eleverna en så rättvis bedömning som möjligt.
Foto av wendel moretti pu00e5 Pexels.com

Årskurs 3 har arbetat med proportioner, genom att studera, skissa och teckna utifrån en schablonbild av Leonardo da Vincis ”Vitruvianske mannen”. Detta för att få ett hum om hur kroppens proportioner förhåller sig till varandra. Vi studerar och mäter om det stämmer att en människas huvud är ungefär 1/6-1/8 av kroppens längd. Vi studerar även proportioner i ansiktet, att ögonen sitter i mitten av ansiktet, näsan och öronen tar en tredjedel av ansiktshöjden och mungiporna går i linje med iris i ögonen på varje sida.

Årskurs 3 har även arbetat med komplementfärgerna utifrån Wassily Kandinskys färgstudie vid namn ”Squares and concentric rings” med hjälp av vanlig tempepera-färg.

Foto av Linda Eller-Shein pu00e5 Pexels.com
Foto av Pixabay pu00e5 Pexels.com

Vi lyssnar till Elvis under lektionen, ser och pratar om hur vardagliga och välkända föremål blev till en ny och lekfull konst – POPKONST. En konströrelse som uppstod vid mitten av 1950-talet i Storbritannien och vid slutet av 1950-talet i USA. Ett tema som är väldigt uppskattat av eleverna!

Jag väljer för övrigt alltid musik efter vad vi arbetar med. Nu i planeringen inför vårterminen, har jag skrivit in att eleverna ska få välja dagens musik till deras filmer, dvs det de lyssnar på idag och koppla det till olika kända konstverk genom tiderna. Äldre konstverk i en ny kontext…

En elevs anteckningar i sin processdagbok, efter första lektionen kring ”Pop Art”.
Ovan ser ni en annan elevs anteckningar efter uppstarten av ”Pop art”. Att läsa deras anteckningar är både givande, intressant och väldigt underhållande!
Läxa till två elever som missade de två första lektionerna…
Image-1.jpg

Vi har under denna kurs läst, reflekterat och kopplat uppgift kring konstens historia och då med utgångspunkt från modernism till samtid. Två av böckerna vi läst behandlar just detta. Konsten i historien av Greta Burman samt Konstvetenskap – en introduktion av Dana Arnold.

Vi har läst och pratat om att 1900 talet hade flera olika konstinriktningar sin början och att all konst fram till ca 70-talet kallas modernism. Efteråt kom det som kom att kallas postmodernism som sträcker sig fram till vår egen tid, samtiden och den så kallade samtidskonsten. Konst har, och har alltid haft, en viktig roll i samhället. Den berättar om hur vi människor levde och tänkte förr i tiden, och den berättar hur vi lever och tänker idag. Konst bidrar också till en viktig del av vårt gemensamma kulturarv, som förts vidare från generation till generation.

Eleverna ges möjlighet att betrakta, utforska, analysera vårt gemensamma kulturarv och på olika sätt bearbeta några konstarter kopplade till bildämnet i skolan, så som teckning, måleri, skulptur, foto och film etc. detta för att få en förförståelse och en kunskap av det som tidigare varit och för att med den kunskapen skapa nya uttryck och bilder i en ny egen kontext utifrån det samhälle vi lever i idag. ”Konst kan bli till populärkultur genom att användas i andra former” skriver D. Arnold när hon jämför Super Mario med Mona Lisa och menar att Super Mario är om möjligt ännu mer känd än Mona Lisa idag, framför allt i inom den yngre generationen.

Men vad är då egentligen konst och vad eller vem är det som bestämmer om det är konst eller inte? Dana Arnold menar att ”konst är en illusion – olja på duk, huggen marmor, eller krita på papper – det är vad betraktaren lägger till som får den att ”avbilda”. Det är tydligt att detta sätt att läsa är kulturellt betingat – betraktarens eller läsarens egna kulturella och sociala omständigheter är oskiljaktiga från denna process. […] Med andra ord är det vår förmåga att läsa konsten som ger den dess mening, detta läsande är därför en nödvändig del av konsthistorien. Konstvetenskap – en introduktion 2006

I filmen ”The Square” tar huvudrollsinnehavaren upp just begreppet ”Vad är konst?” Han frågar en kvinna som han träffar i en utställningssal under en pågående utställning –

” – Om man ställer ett föremål i ett museum, blir föremålet då automatiskt konst? Om vi ställde din väska här, skulle den då bli konst?”

Om du inte har sett filmen så skulle jag rekommendera dig att göra det!